MÅNADENS BY I NOVEMBER

av | okt 29, 2021 | AKTION R.F., Okategoriserad

MÅNADENS BY I NOVEMBER

Småbönders är en liten by med ca 300 invånare och är en del av Kronoby Kommun. Byn är omringad av 4 kyrkobyar inom en radie av 20 km och är den sista svensktalande byn längst österut i länet.

Byborna månar om de traditioner som finns i byn, håller dem levande och blandar dem med en lagom dos av kreativt nyskapande och humor. Nämnas kan bl.a revyerna som besöks av hundratals åskådare, påskbrasa och byafesten. Småbönders var årets by i Österbotten år 2008.

Småböndersborna är lojala mot sin by och de serviceinrättningar som finns här. År 2021 är ett festligt år för Småbönders. Småbönders Ungdomsförening fyller 90 år och nu i november fyller Småbönders Handelslag 100 år. Bybutiken har verkat som självständig butik sen 1921, förutom livsmedel säljs också järn- och jordbruksvaror, postombud och bränsleförsäljning. Bya-gemenskapen är grunden för allt. Daghem, eftis och butiken är den service som finns kvar i byn. Småböndersborna kämpar hårt för att hålla servicen i byn.

Småbönders byaföreningen har tryckt upp tröjor med en tecknad bild av butiken. Reklam för tröjorna gör bland annat revykaraktärerna Signe och Heta Börje. Nu när Småbönders Handelslag firar 100-års jubileum, så besökte MTV3 gänget butiken. Klippet visades på tians nyheter som ”loppu kevennys” och där åskådarna fick följa med hur det går till när Signe och Börje gör sina uppköp.

På grund av covid-19, så har 100 års festen flyttats och likaså ungdomsföreningens revy. Vi skall hoppas att det är bättre möjligheter att ordna till med dessa i nästa år. Ni är hjärtligt välkomna att besöka vår by SMÅBÖNDERS- en levande by.

Categories

Archives

Tags