MÅNADENS BY I OKTOBER

av | okt 1, 2021 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY I OKTOBER

Lillby ligger i Purmo och är en av byarna i Pedersöre kommun sedan 1977 då kommunerna Esse och Purmo slogs samman med primärkommunen Pedersöre.

Lillby har av hävd varit det administrativa centrum i Purmo eftersom kommungården byggdes här 1952. Numera är den gamla kommungården hyreshus. I Lillby finns K-affär, bensinstation och bank. Vi kan även ståta med en liten presentshop, veterinärmottagning, frisör och bokföringsbyrå.

Många stora mjölkgårdar med hundratals djur finns i byn. Småindustrin blomstrar med flera företag i både metall- och servicebranschen. Hästar är viktiga för Lillbyborna därför har byn en egen välskött travbana där det ordnas travtävlingar men även ponnyutställningar mm. För den som är intresserad av ridning finns Stall Westergård.

Skolan är byns hjärta och vi i Lillby kan ståta med ett nytt och modernt 6-lärar lågstadium och förskola som invigdes 2018. Purmo bibliotek finns inrymt i skolan. För de äldre finns både pensionärshem och Purmohemmet att flytta till då krafterna tryter hemmavid.

Det gamla församlingshemmet är numera gym. Där huserar Purmo Träningsverk dit personer i alla åldrar söker sig för att sköta om sin fysik. I huset finns även massör.

Föreningslivet blomstrar i Lillby. Många är de unga som träffats på dans vid Lillby UF:s danspaviljong Klacken. De populära mogendanserna lockar folk från när och fjärran. Ofta står någon känd dansorkester på scenen. För de unga ordnas ett hejdundrande Klacken party årligen.

Marthaföreningen har sin givna plats bland byborna och har sin hemvist i en röd liten stuga invid ån.

Överpurmo Hembygdsförening kan ståta med ett unikt 1900-tals museum inrymt i en mäktig stenladugård. Utöver detta finns både mangårdsbyggnad, butik, stall mm, samt en samling med telefoner som visar utvecklingen inom telebranschen. Förutom Kulturgården på Lassfolk har hembygdsföreningens talkofolk specialiserat sig på tjärbränning. Första tjärbränningen i modern tid skedde 1976 och allt sedan dess har föreningen bränt tjära vart tionde år. Under tjärbränningsveckan är det karnevalsstämning i byn. Då ordnas program både dagar och kvällar ja tom nattetid eftersom tjärdalen vaktas både dag och natt. Nu planeras en ny tjärdal till år 2026, arbetet med törvet är igång.

Purmo Vetekvarn har renoverats och snart kan besökare bekanta sig med kvarnen som var väl frekventerad, speciellt under krigsåren. Nu lyser den rödmålad och fin invid forsen vid Slip.

I Lillby finns många fina gamla bondgårdar men även många vackra nya hem. Ungdomarna i Lillby stannar numera ofta kvar i hembyn, skaffar familj och bygger hus. Ifall det inte finns jobb i byn pendlar många till jobbet.

Foto: Foto från tjärbränning 2016 fotograf David Westström

Categories

Archives

Tags