MÅNADENS BY I OKTOBER

av | okt 3, 2022 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY I OKTOBER

Välkommen till Pensala!

Pensala är en vidsträckt by fördelad över två kommuner; Nykarleby och Vörå. Att grannen bor i en annan kommun än en själv är inget som beklämmer oss Pensalabor – här är sammanhållningen och vi-andan på topp.

Under de senaste åren har medelåldern i Pensala sjunkit rejält, då många unga vuxna och småbarnsfamiljer valt att bosätta sig i byn. För tillfället bor närmare 30 barn under 5 år i byn som totalt sett har cirka 350 invånare. Kör du genom Pensala får du garanterat syn på många nybyggda hus och renoverade gårdar längs vägen.

Företagandet är starkt i Pensala. Här finns jordbrukare och pälsfarmare, entreprenörer och verkstäder samt egenföretagare inom många olika branscher. Sommartid kan du besöka till exempel Annagårdens gårdsbutik och sommarcafé eller det unika dock- och juldekorationsmuséet Tomtebyn. Märker du att potatisen är slut i skafferiet eller att frisyren behöver fixas till inför helgen hittar du garanterat vad du behöver i Pensala.

Föreningsliv

När det kommer till föreningslivet finns det något för alla i byn. Här finns ungdomsförening, fotbollslag, lantmannagille, marthaförening, jaktlag, SLEF, Röda Korset, SFP, Road Rockets och byaråd.

Byarådet är den förening som knyter samman alla aktiva föreningar i byn. I byarådet sitter representanter från varje förening samt en representant för småbarnsföräldrarna i byn. Byarådet verkar för byns intressen genom att ordna verksamhet för byborna, t.ex. Pensaladagen, historiska vandringar, midsommarevenemang och upprätthållande av vandringsleder och grillplatser.

Sommarens stora projekt inom Byarådet har varit att rusta upp lekparken vid den nedlagda skolan mitt i byn. Lekparken har länge varit den naturliga träffpunkten för byns småbarnsfamiljer och tack vare projektbidrag och idogt talkoarbete har lekparken nu rustats upp till toppskick. Många sommarkvällar har spenderats med att skruva ihop en ny klätterställning och gungor, renovera rutschbana och lekstuga och snygga upp sandområden. De hjälpande händerna har varit många. Slutresultatet blev också toppen, och lekparken är åter i daglig användning. Församlingens föräldra-barngrupp som träffas i skolbyggnaden varannan vecka är också glada över att ha en mångsidig lekpark till förfogande.

Pensala Ungdomsförening har sin kännspaka föreningslokal mitt i byn. Det ståtliga gula huset som är byggt på 1930-talet kan du inte missa oavsett om du kommer susande från Oravais, Jeppo eller Jussila. Här ordnar UF-föreningen många årligen återkommande evenemang som samlar byborna, så som morsdagslunch och nyårssupé, och det är också här som starten till den välorganiserade cykelorienteringen The Amazing Pensalrace går av stapeln på sommaren. I sommar har ungdomsföreningen satsat på att renovera föreningslokalens fönster som varit i dåligt skick.

Pensala UF:s fotbollslag PUF består av ett gäng glada fotbollsivrare som spelar i division sex. På PUF:s hemmamatcher i Rauskas brukar spänningen vara olidlig på åskådarbänkarna. Som tur kan man lugna nerverna med en kopp kaffe vid det nybyggda servicehuset i pausen.

Mitt i byn finns också ett annat ståtligt hus, nämligen Pensala bönehus. Det nuvarande bönehuset invigdes 1928 och renoverades 1973. Verksamheten i bönehuset bedrivs av SLEF Pensala, som är en lokalavdelning till Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland. I bönehuset hålls gudstjänster, missionskaféer, aktpredikningar i stilla veckan före påsk, dagar kring Ordet under Allhelgonahelgen, julfest med mera. Den svenska evangeliföreningen fyller 100 år detta år, vilket på alla helgons dag också kommer att uppmärksammas i Pensala.

Pensala Marthaförening är en drygt 100-årig förening som verkat i byn och samlats till regelbundna möten under årens lopp. Programmet under mötena har varit mångsidigt med bland annat inbjudna föreläsare, allsång och servering. Marthorna har samarbetat med övriga föreningar i byn, och den sociala verksamheten har varit att stöda och hjälpa med penningbidrag, stickade sockor och stickade leksaker till hjälpbehövande i närområdet. Det årliga plantloppiset brukar locka många besökare. Föreningen håller för närvarande på att genomgå ett generationsskifte där yngre krafter kommer föra den vidare.

Röda Korset i Pensala är en lokalavdelning inom Österbottens svenska Röda Kors-distrikt. Avdelningen organiserar insamlingar och ordnar program inom ramarna för Röda Korsets verksamhet. På vändagen brukar Pensala Röda Kors av tradition besöka äldre bybor som bor på servicehem eller boenden för att framföra hälsningar från hembyn och umgås.

Road Rockets är i sin tur en bilklubb för entusiaster av amerikanska bilar. Deras klubbhus ligger mitt mellan ungdomsföreningens lokal och skolbyggnaden. Sommartid reser föreningen sitt färgglada cirkustält mitt i byn och bjuder in till American Car Meet. Raggarbilar från när och fjärran intar då Pensala och det ordnas dans med livemusik ända in på småtimmarna.

Pensala Lantmannagille och det lokala jaktlaget är även de föreningar som värnar om byns intressen inom sin egen nisch och Svenska Folkpartiets lokalavdelning i Pensala är en aktiv förening som ser till att byns intressen bevakas också inom lokalpolitiken.

Vandringsleder och fritidsaktiviteter

Förutom föreningsliv bjuder Pensala också på fin natur. Kanske har du redan hunnit besöka Köurosrundan eller Storbötets vandringsled? Om inte ska du absolut styra kosan hit. Köurosrundan är en välutmärkt led på 4,5 kilometer som bjuder på många olika typer av natur plus en dos lokalhistoria genom de infotavlor som finns utplacerade längs rutten. Storbötets vandringsled är i sin tur 3 km lång med en trevlig rastplats med grillkåta och utsiktstorn – en vacker rutt att gå också vintertid. Fler vandringsleder är under konstruktion.

Både sommar- och vintertid finns det goda möjligheter för en aktiv livsstil i Pensala. Här finns nämligen elljusspår (som nyligen förbättrats på talko, förstås) och många långa skidspår som dras upp av privata skoterförare vintertid. Intill elljusspåret finns också en pulkabacke som brukar vara barnens favorit. Vid pulkabacken finns möjlighet att grilla korv eller värma sig i den intilliggande ladan, och Pensala UF brukar ordna uppskattade pulkaevenemang i backen.

I skolbyggnaden huserar också byns eget gym, där det är möjligt för den intresserade att betala medlemskap och börja träna närhelst det passar ens eget schema. Gymmet startades för ett par år sedan av frivilliga krafter. Kvällstid ordnas olika gymnastikkurser för såväl barn som vuxna av Nykarleby Arbis i gymmet och gymnastiksalen.

Vi Pensalabor är mycket glada över gemenskapen och framåtandan som finns i vår by. Det här är levande landsbygd när den är som bäst!

Text: Maria Frände, Pensala byaråd.

Foto: Christoffer Sirén.

Categories

Archives

Tags