MÅNADENS BY I OKTOBER

av | okt 2, 2023 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by

MÅNADENS BY I OKTOBER

Välkommen till Övermark!

Ja välkommen till en by där många röda bondstugor fortfarande står kvar och påminner om gamla tider. Jordbruket är fortfarande en viktig näring i byn där tröskor och traktorer nyligen avslutat årets skördearbete.

Övermark by finns 16 kilometer norr om Närpes centrum. Övermark var en kommun från år 1891 och fram till kommunsammanslagningen 1973 då Närpes, Övermark, Pörtom och delar av Korsnäs gick samman och bildade storkommunen Närpes. Det är en förklaring till att Övermark fortfarande till yta och folkmängd är en av de större byarna i Närpes.

Övermarks kyrka är med sin rosa färg rätt kännspak i Österbotten. Färgen är ett senare påfund för när kyrkan stod färdig år 1878 var den gulmålad likt många andra österbottniska träkyrkor. Servicen i byn är fortfarande god med en byabutik med välfyllda hyllor, järnavdelning och postfunktion. Dessutom finns en bank, en blomaffär, en grill, ett apotek, ett bibliotek, ett daghem och en skola.

Det råder en fin företagaranda i byn där det tillverkas alltifrån limonad till skåpbilar. Det finns duktiga lantbruksproducenter som föder upp kalkoner, får och nötkreatur samt flera växthusodlare som driver upp både blommor och grönsaker. Det nyaste tillskottet bland företagarna är ett bed & breakfast som erbjuder övernattning i det gamla kommunsjukhuset.

I Övermark finns också ett mångsidigt föreningsliv med en idrotts-, ungdoms- och hembygdsförening. Dessutom finns en frivillig brandklubb, jaktförening, marthaförening, Lions klubb och Folkhälsan förening. I trettio års tid har Övermark Byaråd haft en särskild uppgift i att samarbeta med och sammanföra byns föreningar i gemensamma evenemang. Det sker bland annat i juli varje år då evenemanget Övermark Dagarna arrangeras och pågår under flera dagar. Vid juletid ordnas en julmarknad på museiområdet.

Fina utflyktsmål i naturen är grillplatserna vid Högåsens sportstuga och Risnäs träsk vandringsled. Vid Hinjärv träsk finns också en grillstuga och liten lekpark. Hinjärv träsk är förövrigt den största natursjön i Österbotten med sin yta på 7,9 kvadratkilometer. Sjön ligger både i Närpes (Övermark) och Korsnäs.

Text och foto: Övermark Byaråd

Categories

Archives

Tags