MÅNADENS BY I OKTOBER

av | okt 1, 2020 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY I OKTOBER

Kustbyn Petsmo, som idag har omkring 600 invånare, har haft fast bebyggelse sedan 1400-talet. Troligen beboddes byn även tidvis tidigare av resande jägare – Petsmo ligger nämligen i mynningen till Lappsunds å som har förbindelse till Kyro älv.

Industrin blomstrade i byn mitten på 1900-talet. Mellan 1943 och 1989 fanns här en av Finlands största minkfarmer – en del av företaget Oy Keppo Ab – med en produktion på cirka 40 000 skinn per år. För att trygga och utveckla pälsdjursnäringen startade Keppo också en metallverkstad i byn – denna verksamhet såldes dock och flyttades till Vasa 1979.
Sågverket som grundades i Petsmo i slutet av 1800-talet av Johannes Håkans övertogs av Wiik & Höglund som bedrev verksamheten ända in på 60-talet. Sågen sysselsatte som mest runt 100 personer. I mitten av 80-talet köpte Keppo Ab upp Wiik & Höglund och som resultat av det bildades KWH-koncernen.

Idag finns ingen industri kvar i Petsmo – inte heller någon skola, eftersom den lades ner i sambandet med byggandet av Kvevlax Lärcenter 2019 – men Petsmo är trots det i hög grad en levande by. Inflyttningen har under de senast 15 åren varit stor – mycket tack vare det havsnära bostadsområdet som Korsholms kommun planerade i samråd med privata markägare. Här bor idag många barnfamiljer och ett andra strandnära bostadsområde har tillkommit de allra senaste åren. Här har privata investerare byggt ett nytt radhuskomplex och närheten till både simstrand, båthamnar, lekpark, affär och skog gör området ypperligt för alla ålderskategorier.

Daghemmet finns fortfarande kvar i byn, liksom affären som drivs i form av ett andelslag. Petsmo Ungdomsförening är den aktivaste föreningen i byn med en bred verksamhet, omfattande allt från barnaktiviteter till större byaprojekt. Just nu pågår verkställandet av en egen vandringsled i Petsmo med en totalsträcka på 12 km. Leden beräknas vara klar senast hösten 2022.
I ungdomslokalen Pjucken ordnas olika evenemang varje år och byggnaden har genomgått flertalet renoveringar sedan den uppfördes 1907.

Livet i Petsmo präglas långt av närheten till havet och sommartid ökar antalet invånare i byn tack vare det stora antalet sommarstugor längs kustlinjen och den tillhörande skärgården, som bjuder på många fina smultronställen.
I byn finns hela tre småbåtshamnar och badstranden Häslax har utrustats med grillkåta och gästbrygga genom ett Leader-projekt i Petsmo Uf: s regi.
I Petsmo är möjligheterna till både jakt, fiske och friluftsliv i olika former aldrig långt borta och det finns ett talesätt som säger: ”Det finns bara två sorters människor – de som är Petsmobor och de som skulle vilja vara det.”

Categories

Archives

Tags