MÅNADENS BY I SEPTEMBER

av | sep 3, 2020 | Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY I SEPTEMBER

Komossa har, som många andra byar på den finlandssvenska landsbygden, länge kämpat i motvind: byskolan läggs ner, unga flyttar bort och lokalservicen försvinner.

Gemenskapen mellan byborna är limmet som får uppgiften att hålla ihop de mindre samhällena i vår rurala region. Det må vara en jargong, men det betyder att det främst är människorna som gör byn i Komossa.

Med kring 150 invånare är man verkligen du och broder med varandra och det är även en av orsakerna till Komossas erkänt starka talkoanda. Byns driftighet tar sig uttryck i många former, bland annat har UF-verksamheten fått sig en nystart och fyllde nyligen 100 år. Antalet unga har åter ökat i byn och andelen ungdomar av totalbefolkningen i Komossa ser bättre ut än landet i sin helhet.

Trots att vi lever i speciella tider samlas byborna i den mån det är möjligt på ”Skåolan” på onsdagar. Den gamla skolan köptes av ungdomsföreningen ifjol och nu är det renovering på gång. Tillsammans jobbar vi för att skapa ett utrymme för både ung och gammal och när projektet är klart ser vi fram emot nya spännande evenemang och utmaningar.

I Komossa är vi glada över den uppmärksamhet och synlighet vi fått i media den senaste tiden och vill heja på andra mindre byar i Österbotten: tillsammans fyller vi ut de blanka utrymmena på kartan!

Categories

Archives

Tags