MÅNADENS BY I SEPTEMBER OCH OKTOBER

av | sep 2, 2019 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY I SEPTEMBER OCH OKTOBER

Månadens by i september och oktober är Tjöck.

Tjöck – en av de små byar som finns i Kristinestads kommun. Tjöck är en gammal by som förekommer i skrift redan från 1303. I dagens läge bor det ca. 500 personer i Tjöck. För att vara en så liten by så har vi ett rikt förenings- och företagsliv. Vi har också vår egen drive-in-grill och café- & lunchrestaurang Tinka.

Tjöck IK har hand om det aktiva i Tjöck. Under sommarhalvåret finns det en ny hinderbana vid elljusspåret i Vargö. Hinderbanan som har 11 olika hinder med lite olika svårighetsgrad är i flitigt användning. På vinterhalvåret dras skidspår upp i Vargö och ishockey spelas ivrigt vid före detta skolan. Tjöck IK håller under sommaren friidrottsträningar varje vecka, och under vintern skidträningar och även tävlingar om snö finns. För tillfället har föreningen några riktigt aktiva knattefriidrottare som åker på tävlingar och representerar Tjöck IK. På Kristinestads sommarmarknad har Tjöck IK sålt korv i 50 år. I byns frivilliga brandkår finns det många aktiva deltagare. Brandkåren i Tjöck sägs ofta vara en av de första brandkårer som är på plats vid en brand.

Det finns även en aktiv ungdomsförening i byn. Föreningen grundades redan 1907. Ungdomsföreningen ordnar olika evenemang under året, till exempel danser, loppisar och teaterföreställningar för barn.

När det kommer till företag så finns det många i Tjöck. Pappersbolaget Stora Enso har en av sina pappersfabriker i Tjöck, vilket ger arbete till många tjöckbor. Förutom pappersfabriken finns det många mindre, men framgångsrika företag i byn så som Krikoma och Electrocon.

Text & bild: Ellen Hagback

Categories

Archives

Tags