MÅNADENS BY JANUARI

av | jan 4, 2019 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY JANUARI

Finby är månadens by i januari 2019

Finby bildar tillsamman med Näsby centrum i Närpes. I Finby finns skolcentrum med simhall samt idrottsområde med ishall. Förtotm Mosebacke med förskola, lågstadie- och högstadieskolor och gymnasium ligger också YA-yrkesskolan här.

Finby Byförening har sin hemvist i Närpes gamla järnvägsstation, som byföreningen köpte år 2000 och som under ett par år därefter renoverades ett välfungerande och välanvänt allaktivitetshus. Järnvägstrafiken med passagerartrafik lades ner 1965 och godstrafiken runt 1985. Huset stod då tomt fram till år 2000. Förutom själva stationsbyggnaden finns på tomten godsmagasin, som efter renovering förvandlats till ”nöjesmagasin” med dansgolv och scen. I magasinet har ordnats rockkonserter och andra aktiviteter ett antal gånger. Också lider/förråd finns på området, samt en mangelstuga som tillhör Finby Marthaförening.

Föreningens aktiviteter har under många år bestått av en bydag, Finbydagen, påskbrasa, julfest och talkofest. Påskbrasan brukar oftast samla över 300 besökare, och cykelmotions-kvällen Finbyrundan har som mest samlat närmare 80 deltagare. Finbyrundan går ut på att besöka intressanta ställen i Finby och närliggande byar och olika guider berättar om platserna.

Under sommarmånaderna brukar auktioner ordnas och området lämpar sig utomordentligt väl för detta. Konserter och utställningar av olika slag har arrangerats i Stationshuset.

Finby Byförening ger ut en tidning en gång om året i början av december och Finby-Blaade har nu utkommit 34 år, varje år sedan starten. Finby-Blaade berättar om händelser i byn, och innehåller intressanta historier från när och fjärran.

Stationshuset hyrs ut till föreningar och privatpersoner för kalas, bröllop och liknande festligheter. Också Närpes vuxeninstitut har kurser där, bland annat Rockbultarna övar varje vecka i Stationshuset.

Auktion sommaren 2018

Rockbultarna på Railroad Rock i Magaisnet

Salen i Stationshuset har bordplatser för 80 personer

Stationshuset i vinterskrud

Categories

Archives

Tags