MÅNADENS BY NOVEMBER

av | nov 1, 2017 | BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY NOVEMBER

MÅNADENS BY FORSBY

Forsby är en by i Pedersöre kommun, byn har idag ca 470 invånare. I byn finns skola och dagis. Forsby har tidigare haft butik men den är nerlagd. Förutom lant-och skogsbruk och pälsfarmer finns det företag inom trä- och metallbranschen i byn. Byn har ett antal aktiva föreningar som bidrar till trivseln i byn.

Forsby är en by i Pedersöre kommun och ligger femton kilometer sydost från Jakobstad. Byn kallades för Ytterpurmo fram till år 1875. Purmo å rinner genom den vackra byn. Forsby har idag ca 470 invånare.

I byn finns det en skola och elevantalet är 52. I Forsby finns också Trollebo dagis som är en underavdelning till daghemmet Dressinen i Bennäs. Forsby har tidigare haft butik men den är nerlagd. Forsby har alltid varit en jordbrukarby där även lantbruk, skogsbruk och pälsnäring har haft och har fortsättningsvis en stor betydelse. Ett flertal andra företag finns också i byn, bla inom trä- och metallbranschen.

BYNS FÖRENINGAR

Forsby har ett mångsidigt föreningsliv med aktiva föreningsmedlemmar och talkoandan är god.

Forsby bollklubb har ett fotbollslag och föreningen ordnar årligen tävlingar i traktorpulling. Vid danspaviljongen ordnas bla allsång, danser och pubkvällar. Danspaviljongen är också ett omtyckt ställe att hålla bröllop och olika fester på.

 

Bygården fungerade tidigare som småskola. Idag är det en mötesplats för byns invånare och i bygården hålls även handarbetscafé och ibland medborgarinstitutets kurser samt olika föreningar håller sina möten där. Hembygdsföreningen ordnar bla städtalko i byn och luciafest med ljuständning i utegranen. Forsby Marthaförening har möten och program ungefär en gång i månaden. Marthaföreningen firade 95-års jubileum år 2016.

 

I Forsby finns också en jaktförening, Forsby jaktvårdsklubb. I samband med älgjakten bjuder jägarna alla Forsbybor och markägare på älgsoppa, vilket är en omtyckt tillställning i  byn. I el-ljusspåret går det att motionera året runt, vintertid är skidspåret preparerat och spåret börjar vid skolan. I Forsby finns även en allmän badstrand.

Forsby har två kyrkor. I Saronkyrkan (till vänster) hålls bla gudstjänster, söndagsskola och scout.

Bykyrkan (till höger) har också söndagsskola och församlingen håller häftisklubb och olika sammankomster där.

Forsby sångkör håller sina övningar i bykyrkan.

PROJEKT SOM HÖJER TRIVSELN

Under de senaste två åren har Forsby skolas hem och skola förening tillsammans med byborna uppfört en allaktivitetsplan före hela byns invånare. Allativitetsplanen finns bredvid skolan och med hjälp av leaderfinansiering och talkoarbete har detta projekt kunnat genomföras. Söndag 8.10.2017 hölls invigning av allaktivitetsplanen med bandklippning av skolans elever, progam och servering.

Forsby är ett omtyckt ställe att bo på och har en fantastik miljö med ån som rinner genom byn och närheten till skog och natur. På det natursköna nyöppnade bostadsområdet  Bergkulla finns det lediga tomter.

För de som bott eller bor i Forsby finns en facebooksida där man kan läsa och skriva om olika händelser i byn.

Categories

Archives

Tags