MÅNADENS BY OKTOBER-NOVEMBER

av | okt 22, 2018 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY OKTOBER-NOVEMBER

Pjelax är Månadens by i Oktober och November 2018.

Pjelax är den by i Närpes som ligger längst söderut, cirka 10 kilometer från Närpes centrum. Här bor det cirka 350 personer.

Pjelax är en levande by, med byabutik, bank, lågstadieskola och dagis. Vi har också en ungdomslokal som används flitigt av byns ungdomar och en paviljong där det årligen ordnas mest privata evenemang, men även olika föreningar brukar ordna olika evenemang här. Byns byabutik är även uppskattad, där man också bland annat kan äta lunch under vardagar.

Pjelax paviljong

Sommartid kan man spela fotboll, tennis och volleyboll då vi har fina planer att spela på. Vill man istället ta det lugnt kan man åka ner till stranden för att ta ett dopp. Vintertid kan man åka skridskor på planen vid skolan eller skida vid det elupplysta skidspåret mitt i byn. Vartannat år ordnas också pilk tävling under sportlovsveckan på Pjelaxfjärden.

Tennisbanan i Pjelax.

Utöver detta finns det också ett gäng aktiva jägare och marthor. Jägarna har som tradition att bjuda byns invånare på köttsoppa på våren och under en höstsöndag brukar marthorna koka mat på skolan. Pjelax har också ett levande näringsliv, här finns flera företag. Växthusföretag, jordbruk – både växtodlings- och djurgårdar, företag inom sophantering, frisör och maskinreparatör, för att nämna några.

Växthusnäringen i Pjelax.

Befolkningsmängden har också hållits på en jämn nivå, och årligen byggs det nya egnahemshus. Detta visar att invånarna tror på att Pjelax är en levande by också i framtiden!

Båthamnen i Pjelax.

Josefin Norrback

Categories

Archives

Tags