MÅNADENS BY FEBRUARI 2018

av | jan 31, 2018 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY FEBRUARI 2018

Månadens by i februari är Öja.

Öja är en by i Karleby stad i Mellersta Österbotten i Finland.

Byn var tidigare en egen skärgårdskommun som grundades 1932 och slogs samman år 1969 med Karleby landskommun, som i sin tur blev en del av Karleby stad år 1977. Före år 1932 hörde Öja till Kronoby kommun. Öja ligger ca 10km söder om Karleby och har ca 800 invånare varav de flesta är svenskspråkiga.

Öjas kommunvapen

Naturen i Öja skärgård präglas starkt av landhöjning. Ordet Öja betyder ”många små öar” och förr i tiden bestod Öja av en stor övärld. Många av öarna har dock förenats med fastlandet på grund av landhöjningen. Bosättning fanns tidigt på öarna Knivsö, Långö, Djupö, möjligen också på Bergölandet och Kåtölandet.

Öja by är idag en levande skärgårdsby med aktiva bybor. I byn finns bl.a. dagis, förskola, skola, mångfunktionellt byacentrum och butik. Byns invånare har traditionellt varit bönder och fiskare, men även båtbyggare. Något som finns kvar än idag som exempel företaget Sargo Boats www.sargoboats.fi som designar och bygger båtar både i Öja och Karleby.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Att ordna större och mindre evenemang är något som byborna inte drar sig för. I maj 2017 såg ett nytt evenemang gryningsljuset då Nattvandring i Öja ordnades för första gången.  Vandringen på 22km kring Öja Skärgårdsled var en av de officiella programpunkterna i Finland 100års jubileums program och ordnades tillsammans av nio föreningar i Öja. Evenemanget fick mycket god kritik av de ca 400 deltagarna och det stod snabbt klart att en fortsättning kommer även 2018.

 

Nattvandringen den 19.5.2018 kommer att gå under temat – 22 km i hembygdens spår – och bjuder även i år på natur, kultur och historia! Anmälan öppnar den 26.2. Mer info på:

https://www.facebook.com/Nattvandring-i-%C3%96ja-Y%C3%B6vaellus-%C3%96jassa-586449654898276/

https://www.boden.fi/kanaler/43-ovriga-producenter/139:nattvandring-i-oja#60

Öja skola, förskola, dagis och Öja Byacenter

Öja skola invigdes 1937 och är en liten byskola som ligger naturskönt invid havet, ca 20 km från Karleby centrum. Tack vare skolans naturnära läge används också närmiljön i undervisningen, såsom skidning, simning och naturvandringar.

Öja dagis och förskola har sina utrymmen i Öja Byacenter som ligger precis bredvid skolan. Öja Byacenter stod klart år 2005, samma år som Öja by mottog priset – Årets By. Byacentret var Långö Byagille rf:s storsatsning och byggdes med hjälp av LEADER-bidrag och Karleby stad. Byacentret inrymmer idag förutom dagis och förskola även skolans matsal och gymnastiksal. Huset används även mycket flitigt till släktfester, bröllop, möten, evenemang och kvällskurser.

Café Bryggan

Ett stenkast bort från Öja Byacenter, nere vid Fiskarbyns havsstrand ligger Café Bryggan som är ett av de populäraste sommarcaféerna i nejden. Gästhamn, simstrand, fiskarmuseum och lekpark gör området till en attraktiv helhet för både bybor som turister.  Mer info om Café Bryggan hittas på www.cafebryggan.fi

Öja Market

Byns butik ligger belägen vid Strandvägen och betjänar både bybor som Öjas många sommargäster. Butiksinnehavarens egna marinerade biffar har fått gott rykte vitt omkring nejden och till sommarens storhelger görs beställningarna långt i förväg.

Mer info på: https://www.youtube.com/watch?v=P9u4VEz8bt4

Öja Hembygdsgård

Öja Hembygdsförening r.f. bildades 1961 i f.d. Öja kommun av dåtida framsynta personer. I föreningens ägo finns bl.a. hembygdsgården som har öppet enligt överenskommelse.

Hembygdsgården kan hyras för olika evenemang och föreningsmöten. Även bänkar och bord kan hyras för olika tillställningar.

Hembygdsföreningen ordnar varje sommar en sommarfest som är uppskattad av mången. Förutom de mer traditionella programinslagen så bjuds gästerna även på mer högklassig konst. Här ett videoklipp från festen 2017, ett bevis på att man i föreningen är beredd på att ta ut svängarna för att få folk att trivas!

https://www.facebook.com/1049897995125633/videos/1675616519220441/

 

Bild från Öja dagen

Framnäs

Framnäs är ett föreningshus beläget i Öja som ägs och drivs av Garantiföreningen för Framnäs rf.

I det nyrenoverade huset som är byggt 1912 finns festsal med scen, servering

srum, kök och toaletter fördelat över 240 m2. Framnäs används bland annat för föreningsevenemang, bröllop och fester, möten och privata tillställningar.

https://www.facebook.com/framnasoja/

Sundholms Gård

n släktgård i gårdsgruppen Tonten med anor från 1850-talet. Huset har under senare år blivit totalrenoverat och bjuder nu ut bäddplatser för 6 personer. Det lantligt charmiga huset kan även hyras för små privata fester.

Mer info på:

https://www.facebook.com/sundholms/

Öja Bykyrka

Initiativ till byggandet av bykyrkan togs av Öja Kyrkliga Ungdomskrets, en kyrklig förening med rötter i väckelsen som gick över bygden i början av 1900-talet. Det behövdes en samlingsplats i Öja eftersom vägen till sockenkyrkan och församlingshemmet var lång och ofta svårframkomlig innan broarna och strandvägen byggdes. Redan på 1930-talet aktualiserades bygget, men kriget framsköt projektet.

Bakom byggandet av bykyrkan stod hela byn, när arbetet väl kom igång. Byborna ställde upp med frivilliga insatser i form av stockar, talkoarbete och pengar. Karleby församlingen gick i borgen för ett lån. Ullånger, Öjas vänförsamling i Sverige, bidrog med glas och spikar. Huset byggdes på talko, men inredningen gjordes av avlönade yrkesmänniskor. Tyvärr saknas uppgifter om vem som snickrade altaret och predikstolen, endast Annie Krokfors färgförslag finns bevarat.

Trots de många frivilliga insatserna blev byggandet av bykyrkan kostsamt. Vid bykyrkans invigning år 1951 erbjöd sig därför Karleby församling att överta bykyrkan med egendom och skulder om Öja Kyrkliga Ungdomskrets så önskade. Kretsen skulle fortsättningsvis ha rätt att bestämma över bykyrkans förvaltning i samråd med församlingen. Eftersom uppehållandet av bykyrkan skulle ha blivit för betungande för föreningen beslöts enhälligt att överlåta bykyrkan till församlingen.

Gudstjänst hålls ca en gång i månaden förutom sommartid. Olika slags sammankomster, t.ex. vigslar, dop och minnestunder kan hållas här. Dagklubben, söndagsskolan, scouterna, familjeklubben, missionssyföreningen och kvinnornas bibel- och bönegrupp m. fl. samlas regelbundet i Öja bykyrka.

Linda Boberg-Santala, aktiv Öja bo med många järn i elden.

Categories

Archives

Tags