PRIS TILL FINSKT PROJEKT OM SELEKTIVT FISKEREDSKAP

av | jun 1, 2018 | KAG, Okategoriserad

PRIS TILL FINSKT PROJEKT OM SELEKTIVT FISKEREDSKAP

Torsdagen 17.5 åkte en delegation på strax över 20 österbottningar iväg till Örnsköldsvik för att delta i den femtonde rikssvenska Landsbygdsriksdagen som arrangerades 18-20.5 2018.  I programmet ingick bland annat inspirationsresor till olika ställen i Västernorrland, seminarier och partiledardebatt. Det välarrangerade evenemanget hade lockat ca 700 deltagare som jobbar med landsbygdsutveckling på olika sätt.

På bankettmiddagen på lördag kväll delades det ut priser i fyra olika kategorier till landsbygdsutvecklare. Ett av priserna, i kategorin Nordic Baltic Rural and Maritime Award, delades ut till ett finskt projekt. I det finska projektet hade man utvecklat en selektiv trål för insjöfiske i Saimen. Pristagaren och projektledaren Niilo Valkonen tackade speciellt Kurt Blomqvist i sitt tacktal, och berättade att han varit en nyckelperson i projektet.

Österbottningen Kurt Blomqvist har varit aktiv i fiskerinäringen sedan 1976 och har bland annat grundat företaget Scandinet 1992. (Idag ägs Scandinet av Christer Kattil.) Kurts stora bidrag till projektet var att konstruera en sektion i bakdelen på trålen. Sektionens syfte är att separera den skyddade insjölaxen i Saimen från den övriga fångsten under fiskets gång. Insjölaxen kan simma ut genom ett hål i taket och därmed blir fisket både mer selektivt och hållbart.

Den österbottniska delegationen kunde också glädjas åt att priset i en annan kategori tilldelades till ett projekt som importerat REKO-konceptet till Sverige. Så i inte mindre än två kategorier av fyra har österbottniska nytänkare haft en nyckelroll i utmärkelsen!

Categories

Archives

Tags