SOCIAL SAMVARO OCH SMÅFIX SKAPAR SAMHÖRIGHET I PUDASJÄRVI

av | sep 19, 2017 | BYAR, Okategoriserad

SOCIAL SAMVARO OCH SMÅFIX SKAPAR SAMHÖRIGHET I PUDASJÄRVI

BJUD IN FOLK TILL EN TREVLIG SAMVARO

I Pudasjärvi ville man väcka liv i besökskulturen: man bjuder in folk, kokar kaffe och tillbringar en stund tillsammans. Denna gång beslöt man att på samma gång göra lite talkojobb hos värden. På det viset bekantar man sig med nya människor, har en trevlig stund tillsammans och får möjligen arbete som lämnat på hälft utfört. Besöken hör ihop med Finland 100-år temat ”Hela Finland dricker kaffe”

I Pudasjärvi sökte man med hjälp av en annons efter besöksmålen, likaså samlade man ihop besökarna med hjälp av annonsering. Det första besöksgänget på fem personer åkte i väg en torsdagskväll. Efter en inledande kaffesits där man bekantade sig med varandra åtog man sig kvällens uppdrag, att bygga en utegrill av natursten. Värdinnan hade gjort grundarbetet klart, anskaffat materialet och gjort planeringen, så det var bara att börja på med arbetet. Arbetet var snabbt avklarat och under tiden som man väntade på glöden gick man till skogs för att plocka odon. Efteråt smakade kaffet och grillkorven bra.

Att göra ett besök till ett nytt ställe var en angenäm upplevelse som stärker samhörigheten. Nästa besöksmål är redan bestämt. Pudasjärviborna väntar ivrigt på nästa intressanta upplevelse.

Är detta något som ni kunde göra i er omgivning? Ett litet steg för att stärka samhörigheten och skapa grogrund för större åtaganden.

Läs mera här (på finska): https://msl.fi/hyvanmielenpaikat/2017/09/07/hyvan-mielen-kylailya/

Categories

Archives

Tags