1. Home
  2. /
  3. Blogi
  4. /
  5. Aktion Österbotten
  6. /
  7. KIRJAPAINOTAIDETTA KAIKILLE PIETARSAARESSA

KIRJAPAINOTAIDETTA KAIKILLE PIETARSAARESSA

mennessä | loka 15, 2022 | Aktion Österbotten

KIRJAPAINOTAIDETTA KAIKILLE PIETARSAARESSA

Camilla Gunnar on kerännyt vanhoja painotarvikkeita vuosia.

Käräjäoikeudenkadulla Pietarsaaressa tuntuu kuin olisi jossain menneen ajan maailmassa. Hiekkatietä reunustavat vanhat puutalot, on ruutuikkunoita ja mansardikattoja. Sama vanha tunnelma jatkuu astuttaessa sisään talo numero neljään, huoneistoon, joka kuuluu Bland Typer och tryck -yhdistykselle. Yhdistys haluaa edistää vanhan kirjapainotaidon säilymistä. Huoneisto on remontoitu Aktion Österbottenin tuella ja kirjaimellisesti tukea tarvittiinkin, jotta vanha lattia saatiin kannattelemaan Ruotsista hankittu vanha painokone.

-Asunto oli todella hieno, mutta se vaati paljon remonttia, jota ei olisi voitu toteuttaa ilman tukea. Esimerkiksi maata piti kaivaa metrin verran pois lattian alta ja hankkia asbestipurkajat, yhdistyksen puheenjohtaja Camilla Gunnar kertoo.

KÄSINTYÖSKENTELY LISÄÄ HYVINVOINTIA

Camilla opiskeli Ruotsissa Kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa, kun innostui kirjapainotaiteesta ja se vei mukanaan. Painokoneensa hän hankki sattumien kautta työskennellessään merihistoriallisessa museossa viikonloppuisin. Museon työntekijä oli kuullut hänen innostuksestaan ja tiesi, mistä Camilla saisi painokoneen. Kokoelma on karttunut ja nyt yksi huone on täynnä kirjasimia, kasteja ja kaikkea käsin painamiseen liittyvää materiaalia.

– Kun 1960-luvulla siirryttiin offset-painoihin, heitettiin paljon pois. Alan ammattilaisten kuolinpesistä saattaa löytyä painokoneita ja kirjasimia ja ne halutaan yleensä myydä yhdessä. Pelkkiä kirjasimia voi olla vaikea löytää.

Englannissa ja Hollannissa kirjapainotaide on suosittua, Suomessa ei kovin monia alan taitajia ole. Yhdistyksen tavoitteena onkin viedä taitoa eteenpäin pitämällä kursseja, teemailtoja ja muuta toimintaa ja jakaa tietoa ja inspiraatiota.

Mikä Camillaa sitten itse kiehtoo tässä taiteenmuodossa?

-Kun näitä tekee itse käsillä, tietää, mitä tapahtuu. Tietokoneella työskennellessä ei aina voi olla varma, mitä tapahtuu ja miksi. Kun työskentelee käsin, tulee uusia ideoita ja visioita. Käsin työskentely, oli se sitten tätä, virkkausta tai vaikka kutomista, lisää se hyvinvointia. Nyt on tultu liian kauaksi itse tekemisestä, tärkeää on myös se, ettei kaikki tapahdu niin nopeasti.

YHTEISTYÖ SUJUU TAITEILIJOIDEN VÄLILLÄ

Ruotsissa 20 vuotta asunut Camilla muutti perheensä kanssa takaisin kotikaupunkiinsa Pietarsaareen. Hän kehuu, että Suomessa on ollut Ruotsia helpompi hoitaa asioita. Täällä saa apua suoraan ihmisiltä, Ruotsissa pitää vain lähetellä sähköposteja ja odotella viikkoja. Myös Pietarsaari on ihanteellinen paikka asua, täällä on kaikki tarpeellinen lähellä ja muiden yhdistysten ja taiteilijoiden kanssa tehdään hyvää yhteistyötä ja sanataide on vahvaa.
Yhdistyksen tavoitteena onkin, että tilasta tulee sanataiteeseen, kuvien ja tekstinkäyttöön ja kirjapainoon liittyvä kohtauspaikka.

-Moni täällä käynyt on kehunut tilan tunnelmaa. Kursseille ei riitä tietenkään joka viikko väkeä, mutta tilaa voi myös vuokrata, jos haluaa vaikka omaa projektia varten painaa jotain käsin, kuten julisteita, posti- tai käyntikortteja. Myös AfterWork-iltoja voisi järjestää työporukoille. Voimme lisätä myös kansainvälistä yhteistyötä ja kutsua tänne myös taiteilijavieraita, sillä täällä on mahdollisuus yöpyä, listaa Camilla.

Teksti ja kuvat: Kirsi Tikkanen, viestintäsuunnittelija

Oletko kiinnostunut tietämään lisää yhdistysten kehittämis- ja investointituista?
Ota yhteyttä Leader-neuvojiimme!

Toukokuussa oli ensimmäinen opintomatka Suomen ulkopuolella, kun matkasimme Puolaan Ziemia Bielskan alueelle. Majoituimme paikallisessa Bed and Breakfastissa ja tutustuimme moniin mielenkiintoisiin kohteisiin.

Laventelia ja luonnonmukaisia viljelmiä

Ensimmäinen vierailukohde ”Lawenda za Stodołą”, on luonnonmukainen laventeliviljelmä Zabrzegissä. Täällä osallistuimme laventelityöpajaan, nautimme opastetusta kierroksesta laventeliviljelmällä ja nautimme puolalaisesta vieraanvaraisuudesta.

Naudanlihaa ja paikallisia markkinoita

Seuraavaksi vaihdoimme laventelin tuoksun hieman erilaiseen hajumaailmaan, kun vierailimme ”Podbeskidzka Wołowina” -nimisellä paikallisella maatilalla Bronówissa, jossa saimme esittelyn heidän luonnonmukaisesta naudanlihantuotannostaan.

Meitä varten oli järjestetty pienet minimarkkinat ”Rybaczówkaan” Kaniówiin, jossa pääsimme tutustumaan paikallisiin tuotteisiin. kokemaan paikallisten tuotteiden markkinat. Kaniowskissa tapasimme myös Kaniowskin kuninkaallisen karpin kalastusyhdistyksen puheenjohtajan, joka karpin kasvatustoimintaa.

Alpakoita ja puolalaista vieraanvaraisuutta

Lounaan jälkeen vierailimme ”Alpaqueroon” Międzyrzecze Górnessa, koulutusmaatilalla, jossa tutustuimme tilaan ja alpakoihin. Ensimmäinen päivä päättyi vierailuun ”Haczek” -nimisellä luonnonmukaisella maatilalla Pisarzowicessa. Teimme kierroksen tilalla, osallistuimme työpajaan, nautimme runsaan illallisen. Mukava ilta tarjosi mahdollisuuden kuulla tilan historiasta ja tutustua paikallisiin ihmisiin.

Itämaista väriterapiaa ja mehiläisiä

Perjantaina opintoretki jatkui aamupalan jälkeen. Ensimmäisenä vierailimme ”Pudełko,” hortikulttuurifarmi Pisarzowicessa, jossa tutustuimme ainutlaatuiseen itämaiseen puutarhaan, jonka väriloisto oli uskomaton. Sieltä siirryimme “Skowronek” -nimiselle mehiläistarhalle Stara Wieśissä, jossa tutustuimme mehiläistarhaan ja monipuoliseen hunajatuotevalikoimaan. ”Szetyńscy” puutarhalla Kozyssa tutustuimme mustikan viljelyyn ja sen eri vaiheisiin. Jatkoimme tutustumista ”Haczek” tilan monipuoliseen liiketoimintaan vierailemalla perheen taimitarhalla.

Erikoisia kasvihuoneita

Viimeinen vierailukohde oli jännittävä ekologinen puutarha, ”Dolina Bawole Serce”, jossa pääsimme testaamaan osaamistamme siementen tunnistuskilpailussa ja tutustuimme valtaavan määrään tomaatin siemeniä. Puutarhan erikoiset pallokasvihuoneet aiheuttivat myös ihmetystä.

Saimme paljon uutta tietoa ja tutustuimme moniin uusiin ihmisiin. Opintomatka Ziemia Bielskaan, oli kaikin puolin onnistunut.