OPINTOMATKA LATVIAAN 6.-8.5.2024
Ensimmäisenä päivänä osallistuimme kansainväliseen konferenssiin, jossa projektissa mukana olevat toimijat esittelivät omien alueidensa parhaita käytäntöjä lyhyisen toimitusketjujen osalta. Oli kiinnostavaa kuulla myös muiden maiden käytännöistä, joista moniin olimmekin toki jo opintomatkoilla päässeet tutustumaan.
Ensimmäinen vierailukohde oli Olalā!-viiriäistila jossa tutustuimme maatilan tuotantoprosessiin ja nautimme herkullisen lounaan. Viiräistilan jälkeen tutustuimme Ievas siers juustotuotantoon, jossa opimme lehmänmaidosta valmistettavan juuston valmistusprosessista. Päivän viimeinen vierailukohde oli Skrīveru mājas saldējums, jossa valmistetaan kotitekoista jäätelöä. Kierroksen päätteeksi nautimme herkullisen illallisen jäätelöannoksilla viimeisteltynä.
Toisen vierailupäivän ensimmäinen kohteemme oli A/S Balticovo, joka on Latviassa merkittävä kananmunien tuotantolaitos. Lounastimme Wild rančo -ravintolassa, missä tarjolla oli paikallisia makuja. Lounaan jälkeen tutustuimme ZS Krišjāņi -tilaan, joka on erikoistunut lampaanmaitojuustojen valmistukseen. Vierailimme myös Kāpostnīca-tilalla, jossa pääsimme näkemään kaalin tuotannon vaiheet.
Vaikka Latvia on maantieteellisesti hyvin lähellä Suomea oli kiinnostavaa huomata miten erilaisia maat kuitenkin ovat. Tuotannoissa volyymit olivat korkeita, mutta tuotteet eivät silti olleet bulkkituotantoa. Yllättävä tieto oli, että latvialaiset ostavat Suomesta valkoiset kananmunat, koska ne ovat parempia keittää ja kuoria. Ennen tätä reissua emme myöskään olisi ehkä osanneet ajatella, että jäätelö sopii myös salaattiin pekonin kaveriksi.