Företagen utvecklar sin verksamhet som normalt trots coronapandemi

av | nov 12, 2020 | AKTION R.F., Okategoriserad

Företagen utvecklar sin verksamhet som normalt trots coronapandemi

Företagen utvecklar sin verksamhet som normalt trots coronapandemi

För många företagare har coronaepidemin varit en utmaning, men för företag West Coast RIB Charter har den här tiden varit en fördel. – På grund av coronaläget började människor föredra närturism och fundera på vad man kan göra i de egna hemtrakterna, säger Maria Stenbacka och Joakim Nygård. Företaget, som ordnar båtutflykter, har sökt stöd från Aktion Österbotten.

Landsbygdsföretagen har investerat och utvecklat sin verksamhet som normalt trots coronapandemin.
– Företagen har i år ansökt om finansiering ur EU:s landsbygdsfond nästan på samma sätt som under de föregående åren, berättar ledande sakkunnig Reijo Martikainen vid Livsmedelsverket.

– Vi märker inte av någon nedgång på grund av corona. Antalet ansökningar har inte minskat i någon större utsträckning och inte heller har det annullerats fler ansökningar än under andra år.

Hos Aktion Österbotten har man tvärtom sett en ökning och större efterfrågan på företagsstöd nu under år 2020. Aktion Österbotten har under den här programperioden finansierat ett femtiotal företag. Hittills i år har beviljats 22 företagsstöd vilket är betydligt fler än tidigare år.

Det lönar sig ännu att söka om stöd fast nuvarande programperiod snart tar slut. De projekt som inte får finansiering i år har möjlighet att erhålla stöd i nästa år eftersom det blir en övergångsperiod och finansieringen fortsätter normalt år 2021. Aktion Österbotten stöder främst minimikro- och mikroföretag.

– Vi vill gärna vara med och stöda företag som utvecklar sin verksamhet för att få en bättre lönsamhet och som genom investeringen strävar till att anställa fler arbetstagare, säger verksamhetsledare Mathias Högbacka.

Under de senaste fem åren har Aktion Österbotten beviljat över 902 000 euro till företagsinvesteringar och företagen har gjort investeringar för cirka 3,7 miljoner euro. Vid sidan av investeringar kan finansieringen användas också för utvecklande och experthjälp som behövs då man startar upp företagsverksamheten.

Företagsfinansiering kan sökas av företag som ligger på landsbygden. Ansökan om företagsstöd är fortlöpande och ansökan kan göras upp elektroniskt i e-tjänsten Hyrrä. Om du är intresserad av företagsstöd, ta kontakt med: Mathias@aktion.fi eller Isabella@aktion.fi.

Categories

Archives

Tags