HÄNFÖRD AV HÄSTAR OCH FÖRETAGSAMHET

av | okt 15, 2021 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

HÄNFÖRD AV HÄSTAR OCH FÖRETAGSAMHET

Den finska hästen Elli frustar och skrapar ivrigt med hoven i marken. Den femåriga hästen vet att hon snart ska få träna på vattenmattan, då hästens och Stall Rideaways ägare Anna Tujulin sköljer hovarna.

– Det finns ingen motsvarande vattenmatta i Österbotten. Den här kan användas för att rehabilitera hästar och den passar också utmärkt för styrketräning, till exempel för travhästar. Vi hyr ut stallplatser och vattenmattan ger oss ett större serviceutbud. Vi har inte gjort så mycket reklam, men erfarenheterna är goda och ryktet har gått, berättar Tujulin om investeringen som gjorts med hjälp av Leader-stöd.

I stallet, som ligger i Korsholm, finns 23 hästar. Av dessa är tre Tujulins egna. Förutom uthyrning av stallplatser ordnas också småskalig ridskole- och hästklubbsverksamhet. Det skulle finnas fler intresserade, men storleken på utomhusutrymmena begränsar antalet hyresplatser. Tujulin inledde verksamheten 2018 då utrymmena stått tomma i några år.

– Genast i början drömde jag om en vattengmatta, men det kändes som en för stor investering i början. Efter att jag drivit stället i ett år märkte jag att det fanns gott om intresserade, och då började också investeringen kännas möjlig. Stödet från Aktion Österbotten betydde mycket för oss. Det blev ett slags trygghet. Den stora investeringen blev mindre skrämmande.

– Genom investeringen driver företaget samarbete bland annat med hästmassörer i Vasaregionen. Hästens rörelser på mattan filmas, vilket gör att man kan analysera eventuella problem.

Tujulin har varit en hästflicka sedan ung ålder och hon tillbringade all fritid på det närmaste stallet. Det som fascinerar henne mest med hästar är deras karaktär, snällhet och blidhet och att varje häst är sin egen person. Tujulin skulle däremot aldrig ha trott att hon skulle börja driva ett stort stall.

–  När jag fick den här möjligheten var det bara att ta tag i den. Det här har varit medryckande, det blir aldrig klart, det finns alltid något att utveckla och projekten tar aldrig slut.

Även om det är utmanande att vara företagare gillar Tujulin att hon själv kan påverka allt och utmana sig själv. Och man behöver inte sköta allt själv, Tujulins man Kim Kurenmaa hjälper till exempel med att sköta fastigheterna. Nästa mål är att också kunna anställa en person på stallet.

text och foto: Kirsi Tikkanen

Categories

Archives

Tags