Hälsningar från Vexala!
VEXÄL GRÖMT GRANNT! Halvön väster om Nykarleby stadskärna. I vår by bor ca 250 personer och vår närmaste grannby är Munsala. Via vatten gränsar vi till Monäs, Socklot och Nykarleby.
I Vexala hittas unika orörda sandstränder, mäktiga klippor vända ut mot ytterhavet, en vacker innerskärgård med många öar, rika fiskevatten, frodiga blomsterängar och i våra skogar härskar ett rikt djurliv. Vår natur är vår trumf. Här kan man idka strandliv, fiska, paddla, till och med kite- och vindsurfa vid tjänligt väder. Vandringsleder är under arbete och många cyklister testar gärna våra fina skogsvägar.
Vid ett besök i byn kan man gärna besöka Brännskata fiskehamn med den fina simstranden och med möjlighet att köpa färsk fisk av byns fiskare. Tunnholmens museum, Maria Castréns barndomshem är öppet enligt överenskommelse, Domarbacka infotavla och Emigranthuset Elvira rekommenderas också som besöksmål. På Roparsands fritidsområde ordnar Folkhälsan i Nykarleby sina årliga simkurser och där finns även grillmöjligheter. Tisskärssanden ute på Frösön är dock otvivelaktigt den sol- och simstrand som lockar de allra flesta soldyrkarna till Vexala sommartid. Glasbruket Resort erbjuder modernt boende mitt i den Österbottniska naturen på Vexalasidan av Monässundet.
Mycket glada är vi över möjligheten att kunna tanka våra fordon på den obemannade stationen mitt i byn. Specialintressen som ligger invånarna nära om hjärtat är motorsport och hästar. Aktiva föreningar i byn är Vexala Byagårds Garantiförening r.f. som tar hand om huset mitt i byn med anor ända från 1600-talet. Byagården var då karaktärsbyggnaden på Vexala Kungsladugård. Gården är nu grundrenoverad och lättillgänglig även för funktionshindrade. Här ordnas evenemang och privatpersoner, föreningar och företag kan hyra festlokalen. Tillsammans med Aktion Österbotten ordnades under Öppna byars dag 11.06.2022 en Familjedag och 17 augusti firar vi vinnarbåten Nordstjärnan 20 år. Det blir presentationer och utställningar om allmogebåten och om Klinkbåtstraditioner i Österbotten.
Nordstjärnan r.f. är byns stolthet. Allmogebåten som byggts av bybor och som nu vårdas ömt av delägarna har en ypperlig konstruktion. De aktiva medlemmarna lyckas varje år överträffa sig själva med att komma först över mållinjen vid olika rodd- och seglingsevenemang. Under Postrodden 02.07.2022 anlände Nordstjärnan igen som första båt in till Byviken på Holmön. Vi gratulerar!
Vexala Byaforskare r.f. huserar i Emigranthuset Elvira som finns på samma tomt som Byagården. Emigranten Elvira Sundell från Nya Zeeland donerade medel för uppbyggnaden av Elvirahuset som kan hyras för möten, fester eller övernattningar. Byaforskarna har gett ut 8 publikationer om Vexala by – förr och nu. För tillfället inriktas forskningen på tidig medeltid i samarbete med Umeå Universitet. I juni 2022 har genom provtagningar från högt belägna mossar kunnat säkerställas att korn odlats i vår by redan på tidigt 1000-tal. Nu väntas med spänning på fortsatta analysresultat av proven.
Övriga aktiva föreningar och organ inom byn är Vexala Samfälligheter, Vexala Fiskelag, Vexala Älgjaktlag, Vexala Vattenvårdsförening r.f., och ett tiotal väglag, alla är de byns intressebevakare. Inom näringslivet har pälsnäring, jord- och skogsbruk samt fiske varit dominerande. Fortsättningsvis sysselsätts en stor del av invånarna i byn inom dessa områden. Här finns också bilverkstad samt företag verksamma inom metall, taxi- och transportbranscher. Nya företagsformer med stor potential för vidareutveckling är turism-, vildmark- och äventyrstjänster. Vexala bys mångskiftande och rika historia med bl. a. Kungsladugård, Domarboställe, Sandnäs Glasbruk, Skeppsvarv, Ruthas Militärboställe och Laxö jägaretappstation kan ses som grund för nedanstående återblick till Vexala Byagårds invigning år 1981. Ellen Fogel, lärarinnan, vältalaren och kulturpersonen från Vexala, sade vid 88-års ålder under invigningstalet följande:
”Jag undrar om ni här i Vexala vet vilka kulturhärdar ni har att luta er emot?… Jag säger inte att ni är världens bästa – men ni är en skild sort och ni är att gratulera att ni fått den här halvön för er själva“ (Vexala byaforskare r.f., Vexala by – förr och nu, nr. 5, 2005).
Vi Vexalabor är fortfarande att gratulera för denna halvö, som vi mer än gärna delar med nyinflyttare, säsongsarbetare och sommargäster. På FB finns gruppen Vexala by. Om man har anknytning till byn, har sommarstuga här eller annars tycker att Vexala är ett underbart ställe med härliga människor, vidsträckta stränder och en skön plats att hänga på så är man välkommen med i gruppen.
Alla är välkomna till Vexala!
Text och bild: Catrin Wiik, Vexala Byagårds Garantiförening r.f.
Bildtext: 03.07.2022 kl. 17:00 Nordstjärnan anlöper hemkajen vid Brännskata efter
returseglingen från Holmön och årets Postrodd.