Foto: Alexia Sahl

Skaftung i Kristinestad är Årets by 2022 i Österbotten. Juryn som består av Aktion Österbottens Byautskott, motiverade valet så här:

I den lilla byn Skaftung, kan man trots flertalet nedstängningar stolt framstå som bevis på en levande, naturskön landsbygd med ljusa framtidsutsikter. Byns rikedom är bl.a. aktiva föreningsverksamheter, lokala företagare, stark vilja bland byborna för utveckling samt sommargästerna som blomstrar upp byn under sommarhalvåret. Skaftungborna är stolta över sin by.

– Folk pratar väldigt gott om Skaftung, nuvarande bybor såsom de bortflyttade samt sommargästerna. Det här är hela byns utmärkelse, säger Alexia Sahl, ordförande vid Skaftung ungdomsförening.

Sahl bor och jobbar i Vasa men vill vara aktiv i byaverksamheten i Skaftung eftersom hon har haft en fin barndom där och fina minnen som för henne tillbaka till byn.

Årets Landsbygdsaktör 2022: Thomas Enroth

Thomas Enroth har jobbat som musiker och kompositör hela sitt liv. Han har jobbat hårt för kulturen på landsbygden ända sedan han började som företagare. Thomas har även skrivit musik för olika teatrar. Nu gör han ett stort verk för Wasa teater som spelas hösten 2023. Sedan skall han göra en turné med sin stråkkvartett hösten 2022.

– Jag gör större och mindre konserter ute på landsbygden, i sommar besöker jag många byagårdar eller platser där det inte händer så mycket och det känns så rätt att komma och sprida ljus och värme just där.  Att folk i mindre byar går ut till byagården, sjunger allsång eller hör på en konsert stärker gemenskapen, säger Enroth.

Motivering till valet:

Den aktiva kompositören, musikern och kulturarbetaren som gjort sig känd i hela Svenskfinland samt även på finskt håll, på Åland och i Sverige, har bevisat att det går att vara aktiv i småbyarna på landsbygden. Han är en stor tillgång för andra inom kulturen genom sitt låtskrivande och musikkomponerande. Thomas är också väl engagerad inom välgörenhet.

Byaverksamhetens Vägvisare 2022: Simon Berglund

Simon Berglund har varit aktiv inom brandklubben i Lappfjärd i cirka 11 år, nu har han fungerat som ordförande i tre år. Därifrån kommer en stor del av hans intresse att värna om det bästa för byn.

– Det var en jätte rolig och positiv överraskning att bli vald. Detta är ett bevis på att någon uppskattar det man är med och arrangerar och försöker åstadkomma för byn, konstaterar Berglund.

Motivering till valet:

En ung driftig kille som är verksam inom den frivilliga och mycket flitiga brandkåren i Lappfjärd, inom byaföreningen och på den lokala skidorten. Trots att han har två små barn hemma ställer han alltid upp, oavsett dag eller tidpunkt på dygnet.

Årets landsbygdsansikte 2022 – Nilla Kjellsdotter

Nilla Kjellsdotter är en finlandssvensk kriminalförfattare som är född i Nykarleby, numera bosatt i Oravais. Huvudpersonen i hennes romaner är kriminalpolisen Mija Wadö i Vasa. Två böcker i serien om kriminalkonstapel Mija Wadö är utgivna, åtminstone två böcker till ska Kjellsdotter ge ut med Nordstedts förlag.

– Oj, jätteroligt, men högst oväntat! Hade nog inte haft en tanke på att jag kunde nomineras till Årets landsbygdsansikte, så det kom verkligen som en överraskning. Men det känns väldigt ärofyllt! säger Kjellsdotter om sin nominering.

Kjellsdotter har fått inspiration från sina hemtrakter. Hon uppskattar sammanhållningen som finns i de österbottniska byarna.

– Österbotten har så många levande byar som länkar samman invånarna. Det tycker jag är väldigt fint och något som jag hoppas att kommande generationer bevarar och fortsätter med.

Motivering till valet:

Lantisen från Pensala som genom sitt författande blev ansiktet utåt och som undertecknat ett treboksavtal med sitt stora drömförlag. Hon är beviset på att man inte behöver ha en fin litterär bakgrund ej heller en fin litterär utbildning för att uppnå sin skrivdröm.

Årets unga Lokalaktör 2022: Isabel Flemming

Isabel Flemming berättar att hon är väldigt föreningsaktiv, och är med i allt från UF till Martha. Välgörenhetsarbete är också något som hennes hjärta slår lite extra för.

– Jag försöker att hela tiden både bevara och respektera gamla österbottniska traditioner, på samma gång som jag försöker hitta på nya idéer och evenemang som ligger rätt i tiden. Jag tycker det är jätteviktigt att sträva till ett inkluderande och hållbart föreningsliv, vilket jag också har varit med och planerat flera evenemang inom.

Motivering till valet:

Isabel har varit samhällsaktiv mer eller mindre hela livet. Hennes engagemang bottnar i det lokala men sträcker sig till det globala. Hon är mångårig medlem i Övermalax UF där hon haft flera uppdrag i styrelsen och för tillfället är vice ordförande samt ansvarig för den REKO-ring föreningen administrerar. Hon har varit ett språkrör och en bärande kraft för föreningens engagemang i samhällsfrågor under de senaste åren, bland annat gällande Me Too, flyktingkrisen 2015, HBTQI-frågor med mera. Julen 2021 tillbringade hon i Calais med hjälparbete för flyktingar, hon har tidigare även varit volontär i Indien. Isabel är aktiv inom Röda Korset i Malax och bland annat engagerad inom Mathjälpen.

Aktion Österbotten r.f. utser Årets by i landskapet tillsammans med Österbottens förbund varje år. Årets by utses på basen av ansökningar från byarna. Den första Österbottniska utmärkelsen utdelades år 2001.