MÅNADENS BY I MAJ ÄR KÄRKLAX.
Kärklax by ligger i Maxmo och hör till Vörå kommun. I byn bor ca 200 personer.
I byn finns hembygdsförening, Maxmo-Kärklax ungdomsförening och jaktförening. I Kärklax bor många barnfamiljer.
Kärklax är en by med mycket gamla anor, mer än 1000 år gammal. En stavkyrka uppfördes troligen av norska vikingar, kyrkomuren finns kvar än idag.
Klemetsgårdarna är det landmärke som Kärklax är känt för, och gårdarna ligger nära riksväg 8. Klemetsgårdarna består av tre hus, Mittigården, Östra gården och Västra gården med tillhörande bodar, lador och rior. Det äldsta huset är Mittigården, från 1730-tal. Det uppfördes av Johan Ehrsson från Bjur socken i Västerbotten. Han tog som brukligt var hemmansnamnet Klemets till sitt efternamn. Mittigården är byggd i västerbottnisk stil, och har två våningar och källare.
Mittigården och Västergården.
På 1980-talet väcktes hembygdsföreningen till liv igen efter en tids vila, och man ville skapa ett levande museum. Det startades ett kafé som ännu har öppet sommartid, med start från midsommar. Möblerna i kaféet kommer från Nygårds kafé i Vörå, och stammar från 1930-talet byggda i funkisstil. Delar av inredningen kommer från Lipkins affär i kyrkbyn. Västra gården förvaltas av Gösta och Inga Strömmers stiftelse och museiområdet sköts gemensamt med Maxmo hembygdsförening.
Det finns tre hus för övernattning på museiområdet, vilket är ganska unikt och en del av målsättningen med levande museiområde. Olika utställningar som finns på området är bl.a. textilutställning, gamla radioapparater och mobiltelefoner, en utställning med Finlands presidenter, orglar och motorcyklar. På området finns även en vikingastig med forngravar.
Under ca 30 år har det ordnats marknader vid Klemetsgårdarna, första maj, sommar- och höstmarknad, men de ordnas från i år vid nyrenoverade Tottesunds herrgård. I övrigt ordnas bland annat sångkvällar för församlingen och gudstjänst för friförsamlingen på området.
Ungefär hälften av de besökare som Klemetsgårdarna har är finsktalande.