Efter flera år utan egen samlingsplats har kåren nu en ny scoutstuga vid havet – ett resultat av engagerade föräldrar, frivilligarbete och Leader-stöd.

Två små flickor sitter bredvid varanda på loftet.
Mona Bondas och Aamu Rönnlund trivs bra i veckoslutläger i Björköby.

– Det är verkligen som om ett levande hjärta slår i kåren när vi har en egen stuga, säger gruppledaren Piia Hannuksela som sitter i den nya timmerstugan.

Just nu pågår ett veckoslutsläger för 8–9-åriga vargungar. Hannuksela eldar i kaminen och barnen har just ätit mellanmål. Snart får de uppgifter ute i naturen, där förhållandena är idealiska. Scoutstugan Bjönge ligger i Björköby vid havet, omgiven av skog. I projektet, som finansierades av Aktion Österbotten, byggdes även en bastu.

– Den gamla kårstugan i Jungsund togs ur bruk på grund av problem med inomhusluften. Vi var utan en egen lägerplats i flera år, så det här ökar möjligheterna för vår egen verksamhet. Tidigare måste vi hyra utrymmen av andra och fundera på om de var lediga och om vi hade råd att betala hyran, minns Hannuksela.

En kvinna sitter ramföre en scoutstuga.
Gruppledaren Piia Hannuksela säger att den nya stugan möjliggör mycket för scoutverksamheten.

Vamia utförde markarbeten på tomten, väggfärgen fick de som donation och det kom även andra bidrag. En aktiv grupp på omkring tio föräldrar deltog i talkoarbetet under ett par år. I projektansökan uppskattades antalet talkotimmar till 784, men det verkliga utfallet blev 1254,5 timmar. Flera tidigare scouter som lämnat föreningsverksamheten aktiverades på nytt tack vare projektet.

– En förälder sade under en paus vid elden att det här känns som en rekreationsdag på jobbet – arbetet framskrider och stämningen är god. Själv har jag varit med i scouterna i 35 år och även om man inte får betalt, så får man ändå ut något personligt av det och hobbyn samlar likasinnade människor, säger Hannuksela.

Hannuksela poängterar att ett så här stort projekt inte skulle ha lyckats utan stödet från Aktion Österbotten. I stugan ryms 15–20 flickor att sova på loftet och på nedervåningen finns ett rum för flock- och patrulledare.

– Att vi har en egen plats att komma till och att flickorna nu får bedriva riktig scoutverksamhet här i skogens lugn har stor betydelse. När ungdomarna får komma hit som både ledare och deltagare tillsammans med andra kårer, hjälper det även högstadieeleverna att hänga med i verksamheten.

”Vi hoppas att stugan och det tillhörande friluftsområdet blir ett land av lyckliga äventyr för barn och unga.”

Projektets slutrapport, Jaakko Perttu

En hjälpledare blåser såpbubblor och flickorna springer efter dem ute på gården
Nu har flickscouterna en egen plats som är i aktivt bruk.

I scoutverksamheten är natur, naturskydd, miljöfrågor och friluftsliv en viktig del av programmet.

– Det blir konkret här – flickorna kommer ut i skogen, till havet och i naturen och de förstår betydelsen av sin egen verksamhet. När vi kan erbjuda kvalitativ verksamhet, ökar det också medlemsantalet, tror Hannuksela.

Mona Bondas och Aamu Rönnlund har brett ut sina liggunderlag och sovsäckar på loftet. Båda flickorna övernattar andra gången här. De går i samma skola, men blev vänner genom scouterna.

– Det är roligt att sova på loftet, säger Bondas.

– Och om vi går till lägerelden på kvällen och berättar historier, påminner Rönnlund.

– Och det är också en fantastisk upplevelse när det är helt mörkt och vi får se stjärnor som man inte ser på samma sätt i stan, tillägger Hannuksela.

Text och foto: Kirsi Tikkanen