Yttermark grundades 1546 och är en av de större byarna i Närpes. Invånarantalet var 945 i januari 2022. Närpes å rinner genom byn och därmed delas byn upp i östra och västra Yttermark.
Ån i Yttermark Foto – Gabriel Ek
Jordbruk, skogsbruk och växthusnäring utgör stora delar av invånarnas inkomstkällor. Tidigare ägnade sig många bybor åt djurhållning men nu finns det t.ex. bara en mjölkgård kvar i byn. Det finns även en hel del företag som frisör, hundhotell & kennelshop, trä-företag, företag inom inredning, maskinaffär, bokföringsbyrå m.m. Det finns lågstadieskola, förskola och daghem. Fotbollsplan och ishockey-rink finns också. I nuläget har Yttermark fyra bönehus.
Föreningar i byn är Yttermark UF (grundad 1896), två marthaföreningar, Yttermarksgillet (grundad 1965), en lokalavdelning av ÖSP (grundad 1945) samt Yttermark jaktförening (grundad 1929). Varje år bjuder jaktföreningen medlemmar, markägare och bybor på älgsoppa.
Yttermark UF Foto – Conny Holmblad
Yttermark UF:s första lokal brann ned 1928 men redan några dagar efteråt började den nuvarande lokalen byggas. Yttermark UF ordnar tillställningar för byns invånare samt andra intresserade och i början av året brukar det hållas en vinterfest med mat och underhållning i form av musik samt kortare sketcher.
Sportlovs-disco arrangeras också för barn i lågstadieåldern och yngre och sedan ordnas påskbrasa på påsklördagen. Loppis ordnas några gånger under året och det brukar vara mycket populärt.
På hösten ställer man till med en skördefest med bl.a tractorpulling och byakamp mellan östra och västra sidan där lag tävlar i fysiska grenar. Denna byakamp ordnades redan för 60-70 år sedan men hade sedan ett uppehåll på flera decennier tills den återupptogs 2019. Värt att tillägga är också att den första folkskolan i Närpes byggdes i Yttermark och den invigdes 1878.
Tractorpulling Foto – Conny Holmblad
Yttermark-kamp Foto – Ida Ström
Förr i tiden fanns det en viss rivalitet mellan den östra sidan och den västra sidan av byn. Det kunde ibland hända sig att det utbröt slagsmål mellan de båda sidorna och det finns historier om när byns ungdomar stod på varsin sida av ån på 1940-talet och kastade lera på varandra. Denna rivalitet är mer på en skämtsam nivå nuförtiden.