Korsnäs – Finlands västligaste fastlandskommun, tidigare världens svenskaste kommun, består av byarna Korsnäs, Harrström, Korsbäck, Molpe och Taklax.
Kanske har du hört talas om den unika Korsnäs-tröjan, den som innehåller både stickade och virkade bårder i glada färger? Vid Hembygdsmuseet i Korsnäs finns en samling med både äldre och yngre versioner av tröjorna. Den äldsta Korsnäströjan i samlingen är från år 1864. I det största rummet i storstugan hittas traditionell inredning med brödstänger i taket, öppen spis och högsängar. Utanför byggnaden kan du pröva på den fina jungfrudansen. Hembygdsmuseet ordnar t.ex. hantverkardagar för barn och unga.
Intill Hembygdsmuseet hittar du Prästgårdsmuseet. Här kan du bekanta dig med hur ett prästhem såg ut under senare delen av 1800-talet. Här finns bl.a. tidstypiska tapeter, salong, biskopsrum, matsal och ett skolmuseum. Den traditionella lantdagen som ordnas på museiområdet i augusti lockar såväl kommuninvånare, som sommargäster och turister.
Ett stenkast från museiområdet reser sig den ståtliga träkyrkan, ritad av C. L. Engel. Kyrkan är byggd år 1831 i nyklassisk stil. Intill kyrkan finns klockstapeln från 1747 men som fått sitt nuvarande utseende omkring år 1860, samt kyrkparken med statyn föreställande Stenbrytaren och hans hustru.
I anslutning till Strandvägen finns Ungdomslokalen och här ordnas barndisco, pubkvällar, privata tillställningar, möten, loppis osv. Ungdoms- och byaföreningen är en av många aktiva föreningar, i Korsnäs finns också bl.a. IF Fyren, Korsnäs 4H, fotbollsföreningar, Västkustryttarna, Lions, hembygdsförening, scoutkår och pensionärsförening.
Intill Strandvägen ligger också den nya kommungården som invigdes i juni 2023. Tidigare huserade Korsnäs kurscenters studerande här men idag är byggnaden renoverad och omgjord till en välfungerande kommungård där hållbarhet är en viktig aspekt.
I Korsnäs finns också ett aktivt och engagerat bibliotek. Här kan du förstås låna böcker men biblioteket fungerar också som en naturlig mötesplats för bl.a. konstutställningar, teaterföreställningar, föreningsmöten, stickcafé m.m.
Ungdomsverksamhet ordnas en gång i veckan av kommunen, många gånger i samarbete med församlingen och biblioteket. Ibland ordnas aktiviteter i ungdomsverkstaden och ibland erbjuds filmkvällar eller helt andra aktiviteter i biblioteket eller församlingshemmet.
Korsnäs Arena invigdes för ett par år sedan och är i flitig användning av bl.a. skolelever, fotbollsspelare och friidrottare. Här ordnas idrottsskola i juni och knatteövningarna som ordnas sommartid är populära speciellt bland de yngre barnen. För den som istället vill besöka en vandringsled, spela boule eller disc golf, eller varför inte testa intervalltrappan, gäller det att ta en tur norrut där Waterloo fritidsområde ligger. Vintertid lämpar sig området mycket bra för skidträning.
Korsnäs kommun är känd för sin företagsamhet något som du också kommer att märka då du rör dig i kyrkbyn. Här finns både större och mindre företag inom olika inriktningar och branscher. Ett aktuellt företagsområde är i dag det gamla gruvområdet som ligger strax norr om kyrkbyn, där företagare nu är intresserade av både provborrningar och energilagring. Också vindkraft till havs är högaktuellt i Korsnäs.
Det finns många orsaker till att besöka Korsnäs och såväl Euro Velo 10-cykelrutten som den ännu icke-certifierade St Olav Ostrobothnia är turer som tar dig inte bara genom Korsnäs by utan också vidare norrut eller söderut mot de angränsande byarna. Åker du däremot båt kan du förtöja vid förslagsvis Storkorshamn, cirka 5 km utanför själva byacentrum.
Närheten till naturen, skogen och havet är en självklar del för Korsnäsborna och bidrar på samma sätt som dagis, skola och närservice till en levande och trygg hemby – ett ställe där man gärna bor!