Årets by 2021 - Petalax

I perfekta väderförhållanden och med bra uppslutning besökare samt trevligt program, tilldelades Petalax utmärkelsen Årets by i Österbotten under deras sommarmarknad som ordnades i juli. Med motiveringen I byn finns det en stark framtidstro med visioner, levande föreningsliv och lyckad företagsamhet i förhållande till byns storlek tar Petalaxborna fasta på några av de viktiga faktorerna som tas i beaktande vid valet av Årets by i landskapet.

Längs Strandvägen faller blicken genast på sloganen för Petalax som är en del av Malax kommun: Trivs till max i Petalax. Sloganen och logon som föreställer en potatisblomma är endast ett exempel på vad de aktiva invånarna i Petalax, som valts till Årets by i Österbotten, har lyckats åstadkomma.

På Kyrkbacken vid Jossinas stuga som ägs av hembygdsföreningen väntar fyra aktiva bybor som är redo att berätta vad som finns och händer i Petalax.

I byn finns gott om service. Förutom en matbutik och en restaurang finns det också en klädbutik, ett gym samt skolor för de lägre och högre klasserna. Det nybyggda gymnasiet och renoveringen av Petalax skola är snart klar. På fredagar ordnas pop-up-försäljningsevenemang. Det kunde finnas fler arbetsplatser och mer industri, men det är inget problem att pendla till Vasa. Kvinnorna i gruppen berättar att Strandvägen hålls i bra skick också under vintern.

– Resan är tillräckligt lång för att man ska kunna koppla bort hemmet och jobbet. Det blir en stund av egen tid då man kan lyssna på exakt den musik man vill, påpekar Gabriella Jokela.

Den livliga föreningsverksamheten ser till att det finns fritidsaktiviteter för alla. I byn finns 50–60 olika föreningar och deras verksamhet har också deltagare utanför byn.

– Till exempel är över hälften av deltagarna i ridföreningens verksamhet från Malax. Vi har en sommarteater och en aktiv lokal-tv. Också Österbottens kaninhoppsförening fick sin början här, berättar Kristina Vesterback för att nämna en bråkdel av byns aktiviteter.

Samhörigheten upprätthålls genom att ordna olika evenemang året runt. I Jussinas stugas omgivning har man i vår anlagt en nyttoträdgård som har som syfte att fungera som mötesplats. Knip önskar att byborna ska besöka trädgårdslandet och att de samtidigt som de vattnar växterna också kan plocka med sig ett knippe dill eller andra färska örter.

Arbetsgruppen för Petalax har utöver logon och sloganen också grundat en egen Facebookgrupp för byborna. Dessutom upprätthåller de en webbplats. Föreningen skickade också in en ansökan till tävlingen Årets by.

– Det här betyder mycket för byn. Vi får vara stolta över utmärkelsen. Kerstin Knip är ordförande för Petalax hembygdsförening rf och planerar ivrigt i vilka sammanhang man kunde använda benämningen Årets by. Kanske kunde man till exempel sälja t-skjortor eller dricksflaskor?

– Vi har också ett väldigt bra dataförbindelsenät. Ofta fungerar webbförbindelserna bättre än i Vasa. Distansarbetet kommer säkert att bli vanligare också efter corona. Här skulle det finnas utmärkta möjligheter till exempel för företagshotell, konstaterar Jokela.

Alla hoppas naturligtvis på att byn ska få nya invånare. För att främja inflyttningen borde man kunna erbjuda tillräckligt med olika stora bostäder. Hus som är till salu står inte särskilt länge kvar ute på marknaden.

– Bostadsutbudet borde göras mångsidigare så att man först kunde hyra t.ex. en radhuslägenhet och sedan skaffa ett egnahem. Parhus kunde vara ett bra alternativ till par med stora egnahem som inte längre orkar sköta om dem, funderar Vesterback.

Service, gemenskap och framtidstro är tre ord som enligt kvinnorna beskriver byn bäst.

Ulrika Vest-Berglund säger att hon har tre barn och för två av dem är Petalax speciellt viktigt , Joel 21, har valt att stanna i Petalax och köpt lägenhet i byn och Dagny 14, som tycker att allt är bra med Petalax och inte ännu kan tänka sig att flytta bort. Äldsta sonen, Jon 25 bor i Vasa men spelar fotboll i Petalax IK. 

– Byn har cirka 1 100 invånare. Nästan alla känner alla, vilket skapar en känsla av trygghet, konstaterar Ulrika.

Service, gemenskap och framtidstro är tre ord som enligt kvinnorna beskriver byn bäst.

text och foto: Kirsi Tikkanen

Årets Landsbygdsaktör 2021 - Molpe Sjöräddare

Utmärkelsen Årets Landsbygdsaktör kneps detta år av Molpe Sjöräddare med motiveringen En trygghet för den Österbottniska skärgården! Med frivilliga och aktiva medlemmar som träffas regelbundet, uppdaterar sitt kunnande kontinuerligt, välkomnar alla oberoende av erfarenhet och ålder samt underhåller verksamheten på talko.

Årets Landsbygdsansikte 2021 - Humorgruppen KAJ

I år utsågs förutom de ovanstående, även Årets landsbygdsansikte. Med motiveringen Genom att på ett musikaliskt, skämtsamt och humoristiskt sätt underhålla på sin egen dialekt, framför och lyfter humorgruppen KAJ samtidigt upp sina Österbottniska rötter knep Humorgruppen KAJ hem årets titel.

Byaverksamhetens Vågvisare 2021 - Kennet Nordberg

Med motiveringen Den Österbottniska projektforskaren, med ett brinnande intresse för landsbygdens välmående, såväl i klimatfrågor och landsbygdssäkring, som i landsbygdsutvecklingens sociala innovationer utsågs Kenneth Nordberg till Byaverksamhetens vägvisare.