I köket i Forsby byagård i Pedersöre sitter sju entusiastiska bybor. De är nästan lika många som det finns föreningar i byn – vilket är ganska mycket i en by med under 500 invånare.
Föreningsaktiva Johan Forsman och Stefan Barkar från Forsby hembygdsföreningen, Ann-Catrin Österholm från Forsby Bönehusförening, Hans-Erik Jansson från Gravgårdsföreningen och Saronkyrkan, Johan Wiklund från Jaktvårdsklubben och Hem och Skola-föreningen samt Helena Joskitt och Gun Inborr beskriver alla sin by med ett ord: Forsbykänsla. Det betyder gemenskap och samhörighet.
– Forsby är byn där hjulen alltid snurrar, här snurrar både kvarnar, forsar, traktordäck och föreningsliv. Det här är en levande landsbygd.

Bara en sak fattas
Tack vare föreningarna händer det hela tiden något i byn. Man ordnar kvällskaffe och loppisar och har också egna evenemang till påsk och första maj. Tillsammans har man återupplivat Forsbydagen, vars syfte är att samla så många bybor som möjligt och erbjuda olika aktiviteter.
Det ordnas danser och allsångskvällar i samarbete med Pedersöre kommun och byn har också en egen kör.
– Vi skulle säkert kunna få ihop en orkester också, funderar kvinnorna.
Det nyaste evenemanget är en cykelfest, där idén är att njuta av en trerätters middag hemma hos nya människor. Varje deltagare bjuder på en rätt hemma hos sig själv och cyklar sedan vidare för att avnjuta de två andra rätterna hos lottade bybor. Det mest kända evenemanget är antagligen Tractorpulling, som ordnas av Forsby på Toppen r.f.
Alldeles intill byagården finns en idrottsplan, där man med talkokrafter byggt en bastu.
– Det som ändå saknas är ett eget fotbollslag – vi börjar vara för gamla, även om jag skämtade om att grunda ett lag med spelare på över 100 kilo, skrattar Johan Forsman.
– Derbymatcherna mot Munsala, Purmo och Bennäs fyllde bänkarna med åskådare och då var det roligt. De var mer spännande än Jaros matcher, för där hände det mer, minns männen.
Forsbykänsla betyder gemenskap och samhörighet.
Det finns inte så stort utbud av service i byn, men läget nära riksåttan, järnvägen, flygfältet och städer gör byn lättillgänglig. Skolan kom till byn år 1895 och undervisningen sker ännu i samma vackra byggnad. Forsby har alltid varit en jordbrukarby och lantbruk, skogsbruk och pälsnäring har fortsättningsvis en stor betydelse. Det finns även företag i byn, bl.a. inom trä- och metallbranschen samt personer som utför olika typer av entreprenader.
– Och vi har ju också en musikstudio, Wolfthrone Studios, dit man till och med kommer från utlandet för att spela in musik och göra videor, påminner Forsman.
Historia och nyheter
Även om man träffas ansikte mot ansikte på föreningarnas tillställningar och gör saker tillsammans, är byns gemensamma Facebooksida också viktig. Stefan Barkar har forskat i lokalhistoria och lägger upp gamla bilder i gruppen.
– Min dotter i sjuan följer gärna med vad som händer i gruppen, fast unga annars inte brukar vara på Facebook. Sidan erbjuder både ny information och byns historia, och den är aktiv – den förenar både nuvarande bybor och dem som flyttat bort, säger Forsman.
De föreningsaktiva är tacksamma över att det i byn bor driftiga personer, som vill ta ansvar och använda sin fritid till att jobba tillsammans. Gemenskapen smittar.
– Ur kommunens synvinkel är det också viktigt att det finns föreningar i byn som ordnar evenemang och skapar möjligheter för social samvaro. Förr gick man till grannen, men numera är det inte lika naturligt – nu behövs neutrala platser att mötas på.
Byborna tror på framtiden, nya invånare har kommit till byn och husen står inte länge tomma.
– Det skulle behövas fler hyresbostäder och det finns nya tomter för dem som vill bygga nytt. De gamla husen hinner knappt komma till salu innan köpare hittats, säger Joskitt.
– Bra, bättre, bäst, Forsman sammanfattar deras åsikter om Forsby.