1. Home
  2. /
  3. Blogi
  4. /
  5. Aktion Österbotten
  6. /
  7. AKTION ÖSTERBOTTENILLE 7 MILJOONAA...

AKTION ÖSTERBOTTENILLE 7 MILJOONAA MAASEUDUN KEHITTÄMISEEN

mennessä | helmi 13, 2023 | Aktion Österbotten

AKTION ÖSTERBOTTENILLE 7 MILJOONAA MAASEUDUN KEHITTÄMISEEN

Aktion Österbottenille on myönnetty 7 miljoonaa euroa, joilla se kehittää maaseutua Kristiinankaupungista Kokkolaan ulottuvalla alueellaan. Maa- ja metsätalousministeriö myönsi Leader-rahoituksen vuosille 2023–2027.

Aktion Österbottenin toiminnanjohtaja Mathias Högbacka ja kehittämisasiantuntija Piritta Syrjälä haluavat kehittää kestävää Pohjanmaata, jossa uskotaan tulevaisuuteen.

– Olemme tyytyväisiä ja iloisia tästä määrästä, 7 miljoonalla eurolla voimme toteuttaa monia hankkeita ja parantaa paikallisyhteisöä, toteaa toiminnanjohtaja Mathias Högbacka.

Myös tällä kerralla Aktion Österbotten sai eniten euroja Suomen 52 Leader-ryhmästä, mikä ilahduttaa Högbackaa.

Leader-ryhmä Aktion Österbotten myöntää rahoitusta maaseudun yrityksille ja yleishyödyllisille yhdistyksille. Yhdistyksen toimintaa ohjaa uusi, Meidän Pohjanmaamme  -strategia, jossa mukana ovat YK:n Agenda 2030 -tavoitteet.

– Kestävä kehitys on meidän kaikkien asia. Se nousi vahvasti esiin valmisteluissa. Pohjanmaalla on tehty jo paljon kestävän kehityksen eteen. Vaikka Agenda 2030 on globaali toimintaohjelma, sitä voidaan edistää hyvinkin paikallisilla toimilla. Meidän yhtenä tavoitteenamme on auttaa hanketoimijoita toimimaan  vastuullisesti, kehittämisasiantuntija Piritta Syrjälä perustelee.

– On tärkeää avata keskustelu ja näyttää esimerkkejä siitä, mitä kestävä kehitys pitää sisällään. Kestävän kehityksen eteen tehdään jo paljon, mutta tietyssä määrin olemme huonoja tuomaan sitä esiin. Jokainen voi tuoda muutosta kestävän kehityksen suhteen, kunhan kaikki ovat mukana, voimme saada aikaan ihmeitä, Högbacka toteaa.

Aktion Österbotten sai eniten euroja Suomen 52 Leader-ryhmästä.

Elinvoimaa ja
elämänlaatua

Aktion Österbotten satsaa nuoriin, yrityksiin, älykkäisiin kyliin ja kylien kehittämiseen. Kaikki nämä ovat keskeisiä ja tärkeitä, kun halutaan säilyttää ja kehittää elinvoimaisuutta ja elämänlaatua Pohjanmaalla.

– Haluamme luoda yhä paremman Pohjanmaan, joka on avoin, suvaitsevainen ja perheystävällinen ja innovaatioiden ja ratkaisujen suhteen eturintamassa ja jossa asukkaat ja yritykset uskovat tulevaisuuteen, Syrjälä ja Högbacka tiivistävät.

Högbacka toivoo, että hankkeita voidaan alkaa rahoittamaan huhtikuun tai toukokuun aikana. Hankkeiden suunnittelun voi aloittaa jo, strategian painopisteet ja keskeisimmät kestävän kehityksen tavoitteet löytyvät jo yhdistyksen kotisivulta.

– Pohjanmaalla tulevaisuus nähdään hyvin myönteisenä, vaikka maailma ympärillä on ollut hyvin epävarma. Ratkaisukeskeinen ote näkyi vahvana ja kriisin keskellä ajatukset ohjautuivat epätoivon sijasta varautumiseen ja omavaraisuuteen, Syrjälä toteaa.

teksti ja kuva: Kirsi Tikkanen

Toukokuussa oli ensimmäinen opintomatka Suomen ulkopuolella, kun matkasimme Puolaan Ziemia Bielskan alueelle. Majoituimme paikallisessa Bed and Breakfastissa ja tutustuimme moniin mielenkiintoisiin kohteisiin.

Laventelia ja luonnonmukaisia viljelmiä

Ensimmäinen vierailukohde ”Lawenda za Stodołą”, on luonnonmukainen laventeliviljelmä Zabrzegissä. Täällä osallistuimme laventelityöpajaan, nautimme opastetusta kierroksesta laventeliviljelmällä ja nautimme puolalaisesta vieraanvaraisuudesta.

Naudanlihaa ja paikallisia markkinoita

Seuraavaksi vaihdoimme laventelin tuoksun hieman erilaiseen hajumaailmaan, kun vierailimme ”Podbeskidzka Wołowina” -nimisellä paikallisella maatilalla Bronówissa, jossa saimme esittelyn heidän luonnonmukaisesta naudanlihantuotannostaan.

Meitä varten oli järjestetty pienet minimarkkinat ”Rybaczówkaan” Kaniówiin, jossa pääsimme tutustumaan paikallisiin tuotteisiin. kokemaan paikallisten tuotteiden markkinat. Kaniowskissa tapasimme myös Kaniowskin kuninkaallisen karpin kalastusyhdistyksen puheenjohtajan, joka karpin kasvatustoimintaa.

Alpakoita ja puolalaista vieraanvaraisuutta

Lounaan jälkeen vierailimme ”Alpaqueroon” Międzyrzecze Górnessa, koulutusmaatilalla, jossa tutustuimme tilaan ja alpakoihin. Ensimmäinen päivä päättyi vierailuun ”Haczek” -nimisellä luonnonmukaisella maatilalla Pisarzowicessa. Teimme kierroksen tilalla, osallistuimme työpajaan, nautimme runsaan illallisen. Mukava ilta tarjosi mahdollisuuden kuulla tilan historiasta ja tutustua paikallisiin ihmisiin.

Itämaista väriterapiaa ja mehiläisiä

Perjantaina opintoretki jatkui aamupalan jälkeen. Ensimmäisenä vierailimme ”Pudełko,” hortikulttuurifarmi Pisarzowicessa, jossa tutustuimme ainutlaatuiseen itämaiseen puutarhaan, jonka väriloisto oli uskomaton. Sieltä siirryimme “Skowronek” -nimiselle mehiläistarhalle Stara Wieśissä, jossa tutustuimme mehiläistarhaan ja monipuoliseen hunajatuotevalikoimaan. ”Szetyńscy” puutarhalla Kozyssa tutustuimme mustikan viljelyyn ja sen eri vaiheisiin. Jatkoimme tutustumista ”Haczek” tilan monipuoliseen liiketoimintaan vierailemalla perheen taimitarhalla.

Erikoisia kasvihuoneita

Viimeinen vierailukohde oli jännittävä ekologinen puutarha, ”Dolina Bawole Serce”, jossa pääsimme testaamaan osaamistamme siementen tunnistuskilpailussa ja tutustuimme valtaavan määrään tomaatin siemeniä. Puutarhan erikoiset pallokasvihuoneet aiheuttivat myös ihmetystä.

Saimme paljon uutta tietoa ja tutustuimme moniin uusiin ihmisiin. Opintomatka Ziemia Bielskaan, oli kaikin puolin onnistunut.