Tack vare Aktion Österbottens Leader-stöd får ungdomar i sommar möjligheten att arbeta med kultur, historia, lokal utveckling och digitalisering. Totalt beviljades stöd till elva föreningar, som tillsammans ansökte om över 49 600 euro för att anställa unga och utveckla nya verksamheter.

– Vi har fått förfrågan från fältet om något typ av stöd för sommarjobb. Vi utgick sen från Aktion Österbottens strategi när vi planerade detta tema. I vår strategi står det att ”exempelvis arbetspraktik- och sommarjobbsplatser under studietiden kan stärka relationen till hembygden och underlättar återkomsten”, berättar Leader rådgivare Isabella Wiklund.
– I nuläget är det värdefullt att skapa arbetsplatser och den första arbetsplatsen är ack så viktig för en ungdom, därför bedömde vi att det befogat att öppna upp en ansökan kring detta tema. Mycket gott görs i föreningarna på talko, men denna lilla tilläggsresurs kan ta arbetet något längre, konstaterar verksamhetsledare Mathias Högbacka.
Högbacka säger att mängden och kvaliteten ansökningar var ytterst god.
– Vi är mycket nöjda. Mängden motsvarar det vi tänkt oss och nu får vi processa dessa och sedan utvärdera, möjligen öppnas möjligheten upp på nytt nästa vår.
Digitalisering och
nya verksamheter
Föreningarna erbjuder en rad intressanta arbetsuppgifter. Ungdomar kommer bland annat att dokumentera hembygdsföreningars historia, digitalisera gamla arkiv och utveckla besöksmål. Oravais hembygdsförening anställer en ungdom för att intervjua personer med kunskap om områdets byggnader och historia, medan Lappfjärd UF ger en ung person i uppdrag att gräva i föreningens 130-åriga historia inför ett kommande jubileum.
Även digitalisering spelar en central roll i projekten. I Molpe digitaliseras gravkort från en privat begravningsplats, medan Närpes hembygdsförening fortsätter arbetet med att skanna in fotografen Ivar Bengts historiska glasplåtar. Ivar Bengts bilder är en kulturskatt som vill göras åtkomlig för allmänheten. De omfattar åren 1920-58 och består av ett stort antal porträttbilder samt miljöbilder från Närpes.
Ungdomarna får också chansen att arbeta med företagsfrämjande insatser. Nykarleby Innovation Center vill inspirera unga entreprenörer genom att låta en sommaranställd lyfta fram lokala innovationer i en utställning och på sociala medier. Byaföreningen Älvbyarna i Östra Korsholm vill utvidga sommarcafé Älvbodens verksamhet genom att skapa nya produkter, verksamheter och aktiviteter. Till exempel en interaktiv meny tas fram med QR-koder, där man får berättelser bakom varje produkt med information om vem som odlar råvarorna, varifrån de kommer.
För många ungdomar är detta första steget in i arbetslivet, och arbetserfarenheten stärker deras koppling till hembygden. Flera av projekten syftar dessutom till att locka unga till föreningsverksamheten.